2009. január 13., kedd

Téli saláta II.


Ezúttal SÜTŐTÖKBŐL és CÉKLÁBÓL. A recept a nyers saláták koronázatlan királynőjétől, Lasetzky Katától származik, aki állítólag valami fitnesz-újságból vette az ötletet. Ismét téli, ismét nyers, olcsó, és nagyon, NAGYON jó!!!

Hozzávalók (2 bőséges adaghoz)
- 40 dkg sütőtök
- 10 dkg cékla
- 1 póréhagyma vagy 1 csokor újhagyma (de hát télen nyilván inkább póré van)
- 2 csokor petrezselyem
- 2-3 narancs, esetleg egy fürt szőlő

- az öntethez: 3 rész olívaolaj, 1 rész balzsamecet, só, bors, friss citromlé ízlés szerint


Alkotás:

A sütőtököt és a céklát meghámozzuk (kesztyűben!!!), és ahogy a Jóisten adta, nyersen lereszeljük, vagy aprítógépben szépséges gyufaszálakra aprítjuk. A hagymát karikára vágjuk, a petrezselymet felaprítjuk, a narancsokat kifilézzük (Julcsika szavaival élve "kimiskároljuk") (Filézés: a narancsról késsel levágjuk a héját úgy, hogy a húsig belevágunk, azaz a fehér külső héját is levágjuk a vastag narancshéjjal együtt, és a kicsöpögő narancslé felfogása miatt salátástál fölött kivágjuk a narancshúst a gerezdelválasztó fehér héjak közül.) A sütőtököt, céklát, hagymát, petrezselymet és a narancsot (az esetleg hozzáadott félbevágott szőlőszemekkel együtt) összekeverjük, és meglocsolgatjuk az öntet hozzávalóiból összekészített dresszinggel.

Akár magában is kiváló, de mindjárt ráküldöm a blogra azt a hétvégén készített kacsapecsenyét is, amihez szintén nagyon jó köret.

Érződik benne az olívaolaj íze is, amit én egész addig nem szerettem, míg meg nem ismertem a Villa Grassina-beli isteni, kiváló, zseniális olívaolajat. Szóljon, aki legközelebb arra jár, feladnánk a következő rendelést!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése