Íme az ígért "curry valami" receptje. Az eredetit a kiváló angol szakácsnőtől, Delia Smith-től vettem, akinek http://www.deliaonline.com/ cím alatt található honlapját nagyon jó szívvel ajánlom mindenki figyelmébe, aki nem átall angolul recepteket olvasni. Rengeteg finomságot készítettem már innen, Guiness-es csokitortától kezdve spenótos-ricottás lasagna-n keresztül spanyol kolbászos egytálételig - a receptek eddig még minden alkalommal kiválóan működtek.
Dopiaza (jelentése: dupla hagyma!) hozzávalók:
90 dkg csontos hús (nálam ez felezett egész csirkecomb volt)
45 dkg vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
15 dkg natúr joghurt
2,5 dl kókusztej (ennek hiányában tejszín, amiben felmelegítve egy-két órán keresztül kókuszreszeléket áztattunk, ennek hiányában sima tejszín)
1 kk egész kömény
1 kk egész koriandermag
3-4 hüvely kardamom vagy 1 kk kardamommag
1 kk kurkuma
1 ek szárított korianderzöld vagy 2 ek friss korianderzöld
1 ek samber masala (kurkuma és samber masala hiányában 2 ek currypor)
2 ek szójaszósz
Elkészítés: Az egész köményt, koriandermagot és kardamomot száraz serpenyőben 3-4 perc alatt illatosra megpirítjuk (szakszóval "kipattogtatjuk", csak nekem nem szoktak pattogni:) ), és mozsárban finomra őröljük. A húst darabokra vágva 3 ek forró olajon 3-4 perc alatt körben-körben barnára pirítjuk, majd kivesszük és félretesszük. A maradék olajhoz 2-3 ek-nyit még töltünk, és 10 perc alatt barnára pirítjuk rajta a gerezdekre vágott vöröshagymát (a hagymát félbe, majd gerezdszerűen a feleket 3-4 darabba vágjuk, ahogy az a fotón is látszik.) A 10 perc leteltével visszatesszük hozzá a husit, ráhalmozunk minden hozzávalót, fűszerektől a joghurtig és kókusztejig, és nagyon lassú tűzön 2 óra alatt megfőzzük. Tálálás előtt friss korianderrel megszórhatjuk, ha épp van kéznél.
A köretként szolgáló rizst Péter alkotta Ági kolléganője receptje alapján (Isten tartsa meg jó szokását), mert én erre a mutatványra - szégyen ide, szégyen oda - képtelen vagyok.
Dopiaza (jelentése: dupla hagyma!) hozzávalók:
90 dkg csontos hús (nálam ez felezett egész csirkecomb volt)
45 dkg vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
15 dkg natúr joghurt
2,5 dl kókusztej (ennek hiányában tejszín, amiben felmelegítve egy-két órán keresztül kókuszreszeléket áztattunk, ennek hiányában sima tejszín)
1 kk egész kömény
1 kk egész koriandermag
3-4 hüvely kardamom vagy 1 kk kardamommag
1 kk kurkuma
1 ek szárított korianderzöld vagy 2 ek friss korianderzöld
1 ek samber masala (kurkuma és samber masala hiányában 2 ek currypor)
2 ek szójaszósz
Elkészítés: Az egész köményt, koriandermagot és kardamomot száraz serpenyőben 3-4 perc alatt illatosra megpirítjuk (szakszóval "kipattogtatjuk", csak nekem nem szoktak pattogni:) ), és mozsárban finomra őröljük. A húst darabokra vágva 3 ek forró olajon 3-4 perc alatt körben-körben barnára pirítjuk, majd kivesszük és félretesszük. A maradék olajhoz 2-3 ek-nyit még töltünk, és 10 perc alatt barnára pirítjuk rajta a gerezdekre vágott vöröshagymát (a hagymát félbe, majd gerezdszerűen a feleket 3-4 darabba vágjuk, ahogy az a fotón is látszik.) A 10 perc leteltével visszatesszük hozzá a husit, ráhalmozunk minden hozzávalót, fűszerektől a joghurtig és kókusztejig, és nagyon lassú tűzön 2 óra alatt megfőzzük. Tálálás előtt friss korianderrel megszórhatjuk, ha épp van kéznél.
A köretként szolgáló rizst Péter alkotta Ági kolléganője receptje alapján (Isten tartsa meg jó szokását), mert én erre a mutatványra - szégyen ide, szégyen oda - képtelen vagyok.
Kedves Eszterketto,
VálaszTörlésNagyon jol hangzik a recept, Delianak pedig en is nagy rajongoja vagyok es csak ajanlani tudom. Szives figyelmedbe egy talan kevesbe ismert szakacsno, Jill Dupleix (http://www.jilldupleix.com/recipes/index.php), aki altalaban egyszeru recepteket tesz kozze es nagyon finomak.
A curryhez koretkent pedig, ha mar a rizs nem megy, javaslom a fokhagymas naant, az oriasi.
Udv,
Gergo
Hoppácska,
VálaszTörléstényleg komoly megszállott vagy, Gergő :)
Köszönöm Jill-t, tényleg nem ismertem - most rögtön rá is néztem a honlapjára, nagyon ígéretesnek tűnik!
Nincs jó recepted naan-hoz? - még soha nem készítettem, és, mint említettem, a kenyérfélékkel egyébként is kicsit hadilábon állok...:(
KÖSZI!
Eszter II
Szia Eszterketto,
VálaszTörlésTortenetesen van az egyik gepemen recept es amint megvan fel is rakom, de kep az sajna nincs hozza - az majd rad var ;) Nehany eve egy egesz napon at foztem indiai menut (eloeteltol a desszertig), estere a hatam fajt, de marha jot vacsoraztunk :D
Kenyersutesnel egyebkent kellenek a pozitiv energiak, szerintem ugy jobban szokott kelni ;)
Gergoegy