2009. január 8., csütörtök

Téli kelsaláta

Ez volt az a saláta, amely Mártiék buliján a társaság második ütemben, tíz óra körül jött éhségét csillapította. Igazi téli saláta, hozzávalóit és hangulatát tekintve egyaránt. Fontos további szempont, hogy férfiak is hajlandóak megenni (olyannyira, hogy ez az adag Péter kifejezett rendelésére készült). Ráadásul azért is kedves a szívemnek, mert a kevés saját receptjeim egyike.













Hozzávalók (két személyre):
- fél kínai kel
- kb. 12-15 dkg húsos füstölt szalonna (ennek hiányában kolozsvári és füstölt zsírszalonna vegyesen)
- egy fej lilahagyma
- kb. 25 dkg feta vagy 15 dkg márványsajt (ízlés kérdése, nekem márvánnyal még jobban ízlik)
- az öntethez mustár (lehetőleg magos), szezám- vagy nagyon jó minőségű olívaolaj, esetleg kis fehérborecet.

Elkészítés:
Hát ezzel nem okozok majd túl nagy meglepetést :), és sok munkát sem. Szóval: Szalonna vagy szalonnák kb. 1x1 centis darabokra felkockáz, egy ek. olajon kb. 5 perc alatt alacsony tűzön lepirít. Kel összevág, lilahagyma felszeletel, feta vagy márványsajt szétmorzsol, és a szalonnapörccel együtt minden összekever egy salátástálban (saláta majdnem kész). Az öntethez egy kis tálkában 1 ek mustár 1 ek borecettel összekever, majd folyamatos keverés közben (mintha sk majonézet készítenénk) a szalonna kisült zsírja és az olaj hozzákever (jó fél deci zsiradék kell, tehát ha elég sok zsír kisült a szalonkánkból, akkor alig kell olajjal pótolni). Akkor sikerült az öntet, ha teljesen egynemű izét kapunk. Az öntettel csak közvetlenül fogyasztás előtt locsolgassuk meg, mert eláztatja és szétmarja a salátát!

És íme, a végeredmény közelről:






3 megjegyzés:

  1. Eszterkém, ez a sali csúcs volt. Külön gratula a recepthez. Nagy öröm számomra, hogy felkaroltad a blog ügyét, és VÉGRE nem csak én szerkesztem a lapot - végülis ez lenne a cél. Csak így tovább, előre a blogok útján!!
    UI: az ötletadót az ajánlott linkek között megtalálod :))

    Pussz
    Eszteramásik

    VálaszTörlés
  2. Eszterkém,
    most mentek el a vendégek, elvitték a maradék salit, és kilókat híztál volna, ha hallottad volna, hogy mennyire dicsérték a receptedet. Én természetesen nem átallottam felhívni a figyelmüket remek (és fejlődő) blogunkra. Üdv

    VálaszTörlés