Hozzávalók (két személyre):
- fél kínai kel
- kb. 12-15 dkg húsos füstölt szalonna (ennek hiányában kolozsvári és füstölt zsírszalonna vegyesen)
- egy fej lilahagyma
- kb. 25 dkg feta vagy 15 dkg márványsajt (ízlés kérdése, nekem márvánnyal még jobban ízlik)
- az öntethez mustár (lehetőleg magos), szezám- vagy nagyon jó minőségű olívaolaj, esetleg kis fehérborecet.
Elkészítés:
Hát ezzel nem okozok majd túl nagy meglepetést :), és sok munkát sem. Szóval: Szalonna vagy szalonnák kb. 1x1 centis darabokra felkockáz, egy ek. olajon kb. 5 perc alatt alacsony tűzön lepirít. Kel összevág, lilahagyma felszeletel, feta vagy márványsajt szétmorzsol, és a szalonnapörccel együtt minden összekever egy salátástálban (saláta majdnem kész). Az öntethez egy kis tálkában 1 ek mustár 1 ek borecettel összekever, majd folyamatos keverés közben (mintha sk majonézet készítenénk) a szalonna kisült zsírja és az olaj hozzákever (jó fél deci zsiradék kell, tehát ha elég sok zsír kisült a szalonkánkból, akkor alig kell olajjal pótolni). Akkor sikerült az öntet, ha teljesen egynemű izét kapunk. Az öntettel csak közvetlenül fogyasztás előtt locsolgassuk meg, mert eláztatja és szétmarja a salátát!
Eszterkém, ez a sali csúcs volt. Külön gratula a recepthez. Nagy öröm számomra, hogy felkaroltad a blog ügyét, és VÉGRE nem csak én szerkesztem a lapot - végülis ez lenne a cél. Csak így tovább, előre a blogok útján!!
VálaszTörlésUI: az ötletadót az ajánlott linkek között megtalálod :))
Pussz
Eszteramásik
Nem bírtam abbahagyni
VálaszTörlésEszterkém,
VálaszTörlésmost mentek el a vendégek, elvitték a maradék salit, és kilókat híztál volna, ha hallottad volna, hogy mennyire dicsérték a receptedet. Én természetesen nem átallottam felhívni a figyelmüket remek (és fejlődő) blogunkra. Üdv