2009. január 13., kedd

Kacsapecsenye, sült sárgarépa



Hát erről az ételről lesz szó. Narancsmártásos, kakukkfüves kacsamell sült sárgarépával és póréhagymával.


A kacsasült elég klasszikus, alapvetően Stahl Judit narancsos kacsája alapján. Az étel különlegesebb része talán inkább a köret, ami gyakorlatilag sült sárgarépa és póréhagyma, annyira egyszerű, hogy szinte nincs is receptje, de valami nagyon király. Az ötletet egy, a Paulanerben elköltött kiváló vacsora adta, ahol is a kemencés libamájhoz (jó, jó, szülinapom volt...!) egyszerű sült pórét adtak. Azóta a szelet sülthúsokhoz klasszikus köretnek számít nálunk az ugyanabban a serpenyőben sült idényzöldség. Azért a póréhagyma a köret szinte minden variációjában előfordul, mert mégiscsak az a sült zöldségek császára.


Hozzávalók a kacsához (elvileg 2, szerintem legalább 3, de inkább 4 személyre)
- 1 kacsamell
- a mázhoz 2 ek szójaszósz, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek brandy, kakukkfű (eredeti receptben kakukkfű helyett kb. 5centis friss gyömbér, bármelyik nagyon fincsi, de együtt ne alkalmazzuk őket), 3-4 ek narancslekvár (de csináltam már más lekvárral is)


Hozzávalók a narancsmártáshoz: 4 dl narancslé (ideálisan frissen facsart), 10 dkg vaj


Hozzávalók a körethez: 2 nagy répa, 2 szál póré.


Elkészítés: kacsamell félbevág, sóz-borsoz, bőr alaposan beirdal. Zsír nélküli, forró serpenyőben először a bőrös, majd a bőr nélküli oldalát előpirítjuk (én még egyszer át szoktam fordítani a bőrös oldalára, és halkabb lángon még 1-2 percig olvasztom ki belőle a zsírt, mert valami brutális mennyiség tud belőle távozni). Eközben a máz hozzávalóit összekeverjük, az előpirított kacsamellet bőrös oldalával lefelé tepsibe rakjuk, a felül levő oldalára rákenjük a mázat, és közepes tűzön kb. 15-20 perc alatt sütőben "rozéra" sütjük.


A kacsamell pirítására használt serpenyőből a kiolvadt kacsazsírt 1-2 ek-nyi híján kiöntjük, beleöntjük a narilevet, pár perc alatt összeforraljuk kb. a felére, majd belekeverjük a vajat (fényes, egynemű öntet lesz belőle, eléggé isteni). Sózzuk, borsozzuk, kiöntjük tálkába, finito.


Még mindig ugyanabba a serpenyőbe, amiben eddig már a kacsamell és a narancsöntet is elkészült, pótlólag beleöntünk kb. 3 ek kisült kacsazsírt, majd a 2-3 mm vastagra szeletelt répát, és a kb. félcentis vastagságúra szeletelt póréhagymát (nem szabad túlzsúfolni a serpenyőt, lehet, hogy ez a mennyiség csak két adagban tud szépen megsülni!). Opcionálisan beleszórhatunk kis kakukkfüvet is, az még soha nem rontott el semmit :)


Jó 10-15 perc alatt, néha kevergetve megsütjük a fincsi köretet. Kb. addig, amíg ilyen szép nem lesz, mint itt:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése