2009. január 28., szerda

Házi májkrém


Tulajdonképpen nagy rejtély, hogy hogyan tudnak a konzervmájkrém-gyártó cégek életben maradni. Májpástétomot házilag összehozni több mint egyszerű, gyakorlatilag receptje sincs. Viszont elég durván jó, én képes vagyok rosszullétig enni magamat egy-egy jobban sikerült alkotásból.

Elrettentésképp fel akartam tenni egy konzervmájkrém összetevőinek a listáját a recept elé, de aztán ilyent nem találtam a háztartásban. Talán nem véletlenül:). Egy tetszőlegesen kiválasztott paradicsomos szardíniában viszont (a paradicsomon és a szardínián kívül) az alábbiak találhatók meg: olaj, cukor, só, borecet, acetilezett dikeményítő-adipát, xantángumi, guargumi, szentjánoskenyérliszt, dikeményítő-foszfát, nátrium-alginát, glükóz, sovány tejpor, fűszerek. Azért ez kemény, nem?

Szóval, a házi májashoz kb. 30 dkg sertés vagy csirkemájat 2 centis kockákra vágunk, és 10 dkg vajon kb. 10-12 perc alatt éppenhogy megsütjük (a közepe már ne legyen véres, a széle pedig még ne legyen kemény). A sütéshez használt vajjal együtt turmixgépbe rakjuk, és a számunkra szimpatikus fűszerekkel, valamint egy fél deci tejszínnel együtt, némi sóval-borssal ízesítve leturmixoljuk. Ennyi, kész, lehet tálkába rakni és tálalni. Ha tároljuk, a külső réteg elszíneződik és ronda lesz, de attól még finom. Ja, és természetesen NEM tartható el a végtelenségig, konzerv társával ellentétben... Nem tudok nyilatkozni, hogy ez hány személyes adag, mert én egy ülésre gond nélkül be tudom termelni.

Néhány fűszerezési ötlet:

Franciás pástétomhoz: egy ek. mazsolát annyi konyakban felforralunk, amennyi ellepi, és egy ek friss vagy egy kk szárított kakukkfű társaságában a májjal együtt a turmixba tesszük.

Magyaros ízlésvilághoz: egy kisebb lilahagymát, egy kk friss vagy csipetnyi szárított majorannát, valamint némi pirospaprikát teszünk a májhoz.

Narancsos ízesítéssel: A konyakos mazsola (ld. fent) mellé tehetünk a májhoz 1-2 ek frissen facsart narancslevet - ezzel is elég isteni lesz :)

Jó próbálkozásokat!

2 megjegyzés:

  1. Eszterkém,
    ez remekül néz ki, és minden szempontból igen csábító! És igazán nem mondhatni, hogy bonyolult lenne. Remélem mások(a hallgatag tömeg)is hozzám hasonlóan lelkesedik. Még csak annyit, hogy mi (bocs, bolti, de jobbféle) májkrémet sherryvel turmixolva, olasz lilahagymadzsemmel és pirítóssal tálalva karácsonykor előételként fogyasztottun (made by R.B.)...

    VálaszTörlés
  2. Sherrys-lilahagymadzsemes májas pirítóst a blogra!!! Ez nagyon jól hangzik!!!!

    VálaszTörlés