2010. január 19., kedd

Majonézes töltött nyers savanyúkáposzta

Frissítő, szuperízletes, gyors fogás, és - mivel a savanyúkáposzta nyersen kerül bele - tele van C-vitaminnal. A savanyúkáposzta levelét legfeljebb töltött káposztába szoktuk használni - pedig mennyivel többre való! Minden piaci savanyítós tart egész levelet is, próbálkozzunk vele bátran, és végre egyszer ne főzzük szét a lelkét. Kiváló recept a maradék sülthús felhasználására. F.Nagy Angéla után szabadon.

Hozzávalók a töltelékhez:
30 dkg sült hús
4 dl tejföl
4 ek majonéz (lehetőleg házi, de elmegy a bolti is)
1-1 nagy csokor petrezselyem és bazsalikom
bors

Az összeállításhoz: 4 nagy vagy 8 kisebb savanyúkáposzta-levél

Elkészítés: A töltelékhez apróra vágjuk a sültet, a petrezselymet és a bazsalikomot. A sülthús kivételével a töltelék összes hozzávalóját alaposan elkeverjük, ízlés szerint borsozzuk. Félreteszünk belőle 5 evőkanálnyit (ezzel vonjuk be a végén a kész remekművet), a többibe belekeverjük az apróra vágott sült húst. Ennyi, a töltelék kész.

A nyers káposztaleveleket lecsöpögtetjük, a vastag ereket kivágjuk belőle, és felszabdaljuk oly módon, hogy nagyjából 15x15 centis nagyságú, nagyjából négyzet formájú darabokat kapjunk (mivel a káposztalevél ugye nem szögletes, emiatt a darabjaink mindenképpen amorfak lesznek, de törekedjünk nagyjából a forma és a méret betartására, különben nehéz lesz felcsavarni). A levél is kész.

Az összeállításhoz egy darab levelet magunk elé teszünk, a közelebbi végébe rakunk egy evőkanál tölteléket. A jobb és baloldali levélrészt a töltelékre hajtjuk, majd alulról felfele haladva felcsavarjuk. Miután valamennyi levelet megtöltöttük, a töltikéket kívülről bevonjuk a félretett mártással, és ha szépérzékünk ezt diktálja, apróra vágott petrezselyemzölddel vagy bazsalikommal megszórjuk. Jól behűtve kínáljuk.

Kicsit kapkodva fotóztuk, ezért közepesen látszik a végeredmény. Azért egy másik képet is idebiggyesztek, hátha jobb így félig oldalról :)


2 megjegyzés:

  1. Szuper jó ötletnek tartom,biztosan ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
  2. Szia, Gyöngyi!

    De jó, hogy benéztél, nagy megtiszteltetés :))

    Az ötlet sajnos F.Nagy Angéláé, de a kaja eddig még minden fogyasztónak nagyon ízlett, szóval hajrá!

    VálaszTörlés