2010. január 2., szombat

Pumpkin pie - sütőtöktorta




Az Egyesült Államokban hagyományosan Hálaadás napjára (Thanksgiving) készítik. Bár ez az ünnep már elmúlt, sütőtök kapható a boltokban, és igazán megéri a sütemény a fáradságot: bár ízvilága télies, a torta mégis gyümölcsös, szaftos és könnyű, egyszóval hálás darab!

Halloween után kaptam egy hatalmas sütőtököt (pumpkint) , amit nem készítettek el töklámpásnak, ebből készültek a torták (jó nagy tök volt, 2 torta lett belőle). Az a hosszúkás sütőtök amit itthon árulnak, angolul squash néven fut. Bár nem teljesen autentikus alapanyag, szerintem ebből is tökéletes pie készíthető. A mikulásbulira készült el az első torta, kicsit félve tálaltam fel, de a reakciók alapján általában ízlett (vagy csak nagyon udvarias volt a vendégsereg :). Mindjárt másnap készült is egy második példány, ennél a tapasztalatok alapján tovább tökéletesítettem a receptet. A recept mellesleg az internetről származik, angol nyelvű oldalakkal bíbelődtem, inchet váltottam át centiméterbe, a pohárnyi (cup) mértéket grammra és így tovább. Több leírásból ollóztam össze a saját változatomat, amit most megosztok Veletek.


Hozzávalók:

Tészta:

15 dkg liszt
2.5 dkg cukor
12,5 dkg hideg vaj kis darabokra vágva
1 evőkanál víz

Töltelék:

1 kisebb sütőtök
3 tojás
15 dkg cukor
4 dl tejföl
másfél kk őrölt fahéj
fél kk őrölt gyömbér
kevés (max. fél kk) szerecsendió frissen reszelve

A sütőtök belsejét kikaparjuk, húsát feldaraboljuk, és héjastól egy tepsibe tesszük. Kevés vizet öntünk rá, lefedjük alufóliával, és a sütőben puhára pároljuk (ez kb 1 óra). Mikrohullámú sütőben is lehet párolni.
Ezalatt a tésztához a lisztet és a cukrot egy tálban összekeverjük, majd a hideg vajjal elmorzsoljuk. A vizet hozzákeverjük, az egészet jól összedolgozzuk. Fóliába csomagoljuk és a hűtőben pihentetjük 30 percig. Utána a tésztát enyhén belisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk kb 3 mm vastagságúra, és kb 24 cm átmérőjű tortaformába helyezzük.

A puhára párolt sütőtököt kikanalazzuk a héjából, majd összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a fűszereket. Az egész tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tejfölt, majd két részletben a sütőtököt, és lassú mozdulatokkal összekeverjük. A tölteléket a tortaformába töltjük, a tortát 210 °C-on 15 percet sütjük majd 175 °-on kb 45-60 percet. Akkor van készen, ha színe aranybarna, és ha a tűre, amit beleszúrunk, nem ragad a töltelék. Tálalhatjuk porcukorral vagy tejszínhabbal.


Viszlát jövőre!

2 megjegyzés:

  1. Eszterkém, sikerült végre elkészítenem, és nagyon -nagyon ízlik!!! Így legalább egészséges édességet eszek - nem tudom, Te hogy vagy vele, de nekem valahogy fokozódott az édesség iránti vágyam az elmúlt pár hónapban....:)

    VálaszTörlés
  2. Eszterkém, anyósomékat is behálózta a sütemény, pedig ők igencsak magyaros ízlésvilágúak! Elkérték a receptet!!! :))

    VálaszTörlés