2009. január 25., vasárnap

India fűszerei




Julcsika és Gyiru himalájai útja után nálunk volt a fényképnézegetés, és erre - az út szellemében - egy indiai valamit készítettem. Azért írom, hogy "valamit", mert a neve a recept szerint ugyan "curry", tapasztalt túrázóink azonban közölték, hogy ennek semmi köze nincs az Indiában unos-untig evett curryhez, amiből már amúgy sem tudnának egy falatot sem lenyelni. Lényeg a lényeg, az étel nagyon bejött a társaságnak, és - a recept nem-autentikusságát fényesen bizonyítva - túrázóink is lelkesen fogyasztották. A recept hamarosan érkezik.

Az indiai ételekhez viszont - a néhány általunk is használt mellett, mint a kömény vagy a koriandermag - egzotikus fűszerek tartoznak. Olyannyira, hogy egy külön bejegyzést szánok nekik. A Vámház körúti vásárcsarnok alatt, az Ázsia boltban bármelyikből beszerezhető bármilyen kiszerelésű változat, szóval a beszerzésük nagyon egyszerű.

Kardamom: A legnagyobb kedvencem, aromás, kábítóan illatos, isteni. A fenti fotón is ez látható két formában, a zöld hüvelyében, és hátul, a fekete kis magocskák (ezek vannak a zöld hüvelyekben). Ha az ember 2 hüvelyt beledob a rizs főzővizéhez, elég isteni lesz.



Kurkuma (angol neve: turmeric): Nagyon sárga, intenzív, enyhén kesernyés fűszer, a gyömbér rokona. Leginkább szárított formában jutunk hozzá. Ez színezi sárgára az indiai ételek zömét.



Görögszéna, édesköménymag (angol nevük: fenugreek, fennel): Na addig már az én megszállottságom sem terjed, hogy ilyesmit tartsak itthon néhány indiai kaja kedvéért, ezért ezeket a Julcsikáéktól kapott indiai fűszerkeverékkel helyettesítettem, amik a címkéjük szerint nagy mennyiségben tartalmazzák az adott fűszereket. De az Ázsia boltban ezek is gond nélkül beszerezhetők. Lelkes világvándorainknak köszönhetően ezek a fűszerkeverékek találhatók meg a háztartásomban:


2 megjegyzés:

  1. Éljen a gasztroturizmus!!! Várjuk az indiai recepteket! Az angol konyhát pedig ne írjuk le kapásból, remek pie-okat tudnak készíteni! Javaslom Katát a listára!:))

    Üdv
    Eszter

    VálaszTörlés
  2. Angol konyhanak jo nehany egyszeru, de nagyszeru receptje van, hogy mast ne emlitsek mint jacket potatoes, beans on toast, bread pudding vagy mindenfele gyumolcs crumble.

    Udv,

    Gergo

    VálaszTörlés