2009. január 12., hétfő

Pizza, ahogy Jamie javasolta

Valamikor régen már párszor megcsináltuk az alábbi receptet, amit Jamie Oliver főzős tv műsorából jegyeztünk le (talán az egyetlen recept amit valaha tv-ből leírtunk), mert nagyon meggyőző volt. Most újra megjött a kedvünk egy kis pizzázásra, amit először éttermi rendeléssel próbáltunk kielégíteni, de feneketlen bendőnk arra ösztönzött, hogy kisipari mennyiségben otthon állítsuk elő a gyógyhatású készítményt.

J.O. pizzatésztája:
(én ennek fél adagját készítettem el, ami kb 3 felnőttnek elég mennyiség)

800 gr fehér kenyérliszt
200 gr finomra őrölt búzadara vagy erős kenyérliszt
1 csapott evőkanál só
2x7 gr tasakos élesztőpor
1 evőkanál (barna) kristálycukor
~650 ml langyos víz

A langyos vízbe cukrot és élesztőport belekeverjük pár percig állni hagyjuk.
A lisztet és a búzadarát (én csak lisztet használtam, de nem rontotta az élvezeti fokot) sóval összekeverve egy kupacba kiöntjük a konyhapultra, és a közepébe méretes krátert képezünk.
A kráter közepébe beleöntjük a langyos cukros élesztős viz egy részét és villával kevergetve (nekem a mutatóújjam is tökéletes volt erre a célra) elkezdjük belekeverni a lisztet, ahogy besűrűsödik a további vizet is hozzáadjuk és tovább kevergetve sűrű tésztamasszát készítünk.
A kevergetést egy idő után, ha már elég sűrű a massza gyúrásra váltjuk és mintegy 10 perc erős gyúrással homogén tésztát "dolgozunk ki", célszerű a tészta összeállása közben a pultra lisztet szórni időnként, elkerülve a tészta pulthoz ragadását az első fázisban.

Ha jól dolgoztunk, akkor a tészta gyönyörűen el fog válni a pulttól.






















A kész tésztából gombócot formázunk enyhén meglisztezve folpackkal letakarva 15 percig állni hagyjuk, ezalatt felvághatjuk a feltétnek szánt dolgokat (mindenkinek saját fantáziájára bízom, mit rak a tésztára), én kaliforniai paprikát, paradicsomot, gombát, lilahagymát, újhagymát, kolbászt szeleteltem. Felbontottam egy tonhal konzervet és egy üveg olajbogyót.






















A paradicsomszószt előre megfőztem az alábbiak szerint:

egy fej hagymát olajon üvegesre pároltam, hozzáadtam 3 gerezd fokhagymát, sót, borsot, szárított bazsalikomot (a friss jobb!), 500 ml dobozos paradicsompürét, ezt serpenyőben összefőztem (a fűszerezés ízlés szerint és nem mennyiségek alapján készült.

A fél adag tésztát kettéosztva kinyújtottam és kevés olivaolajjal kikent egy-egy tepsire helyeztem, tetejét a paradicsomszósszal megkentem, minden jóval megszórtuk és a tetejére mozzarellát tépkedett Rékuska, mejd a tetjére egy kevés olivaolajat csorgattunk!







































Íme az egyik PIZZA sütés elött.



Ezután forró sütőbe helyezve kb. 10 perc alatt megsül, nekünk ez egy kicsit tovább tartott mert Boróka mostanában előszeretettel nyomkodja a sütőn található gombokat ezért az előmelegítést sikerült kikapcsolnia :-)

















Elkészült a pizza, de az erős ingerek miatt már csak a második megbontott tepsit tudtam megörökíteni!

A teljes művelet kb. 1 órát vett igénybe, a pizzaszósz pedig felet.

Üdv. András (Rékuska álnéven)

4 megjegyzés:

  1. Andriska,

    ez iszonyú jól néz ki. A tészta, az valami gyönyörű, az előkészített hozzávalók, és iszonyú profik a fotók is (ami, saját tapasztalatból mondom, egyáltalán nem "triviális"). Zseniális hozzájárulás a profi gasztrobloggá válás útján. Őszinte gratulációm:), és további jó alkotásokat!

    (azt hiszem, a napokban nálunk is lesz pizza :))

    VálaszTörlés
  2. Kedves Andris,

    még szerencse, hogy vacsi után olvastam a pizzáról szóló fotoriportot, így még bírok a gyomornedveimmel :)) Remek a cucc virtuálisan is, hát még milyen lehetett élőben! Előre a blogok útján!!! Üdv és gratula

    Eszter

    VálaszTörlés
  3. Szia, Andriska!

    Elfelejtettem mondani, hogy karácsonyra megkaptam Jamie "At home" c. könyvét, amiben az adott pizzarecept is szerepel. Szóról szóra ugyanígy, mint ahogy leírtad!

    VálaszTörlés
  4. A napokban ugyanebből az alapreceptből calzone-t készítettem, úgy is nagyon jót virított!

    Egy régi, de nagyon aranyos sk pizza kontra pizzarendelés poszt Bodrogi (Fűszeres) Eszternél: http://fuszereslelek.blogspot.com/2007/11/sssn-99-os-pizzt-pizzarendelsnyi-id.html

    VálaszTörlés