2009. január 7., szerda

Cunci mami tejszínhabos grillázstortája



30 dkg durva kristálycukrot lábasban megolvasztunk, 30 dkg durvára vágott dióbelet forgatunk bele. Megvajazott tepsire kiöntjük, és hagyjuk kihűlni. Mikor keménnyé merevedett, mozsárban megtörjük (vagy Réka újítása nyomán turmixgépben lereszeljük).

10 tojás sárgáját 20 dkg cukorral habosra keverünk, hozzáadjuk a grillázs felét, 4 evőkanál szitált zsemlemorzsát és végül 10 tojás kemény habját. Kivajazott, kiprézlizett (vagy sütőporral kibélelt) tepsiben mérsékelten forró sütőben megsütjük, majd kettévágjuk.

6 dl tejszínt kemény habbá verve ízlés szerint édesítünk vaníliás cukorral, és hozzákeverjük a grillázs másik felét. Ezzel töltjük meg és vonjuk be a tortát.

Ripsz-ropsz elkészül ;))
Balázs apai nagymamájának ezeréves receptje - mint megtudtuk, zsidó recept, pészahkor fogyasztották (mivel lisztet nem tartalmaz) .
A kép 2009. január 2-án készült Rékáéknál. A torták nagyon finomak voltak :)), de igen hamar elfogytak :((

2 megjegyzés:

  1. Így leírva milyen egyszerűnek látszik!

    valóságban 2xfél nap elfoglaltság + 16 óra pihentetés a hűtőben.

    A leírásban szereplő turmixgép inkább háztartási robotgép sajtreszelő finomságú reszelővel!

    Üdv. András
    aki aszisztált a 1+2fél torta elkészítéséhez, ill. a gyerekek távoltartásával biztosította a szükséges nyugalmat :-)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Andris!

    Nem is tudtam, hogy Neked is ilyen fontos -ha nem főszereped volt a torta elkészítésében. A torta remek volt. Én is törtem ám grillázst mozsárban, tudom hogy az milyen :)) De ez csak az élményt fokozza.
    Dénes papának is felhívtam a figyelmét a videora, amit - bocsánat, hogy utólag kérem a szülők engedélyét - én raktam fel a netre.

    Üdv
    Eszter

    VálaszTörlés